Gluten w diecie dziecka

Gluten W Diecie DzieckaWiele matek stosuje się do zasady późnego podawania dziecku produktów, w których zawarty jest gluten, wszystko przez fakt, że gluten sprzyjać może pojawianiu się alergii, a rzadziej wywoływać celiakię. Wszystko jednak zależy od niemowlęcia, niektórym pokarmy z glutenem nie zaszkodzą, inne nie powinny ich dostawać nawet w wieku roczku.

Gluten to mieszanka białek roślinnych, która występuje w zbożach takich jak pszenica, jęczmień i żyto. To, w jakim momencie życia pokarmy zawierające gluten powinny być wprowadzane do diety jest kwestią indywidualną, jednak wiele matek woli przesunąć w czasie pierwsze posiłki z glutenem, zamiast zapytać pediatry czy są jakieś realne niebezpieczeństwa związane z jego wprowadzeniem u konkretnego dziecka.

By uniknąć sytuacji, w której dziecku nie podaje się glutenu z braku wiedzy o jego działaniu, w przychodniach dla dzieci często znaleźć można ulotki i poradniki dla matek, opisujące szczegółowo czym jest gluten, jakie przynosi korzyści organizmowi i jakie powoduje zagrożenia dla malucha.

Najmłodsi

Dzieci spotykają się po raz pierwszy z glutenem w kaszy mannej, która jest ważnym elementem diety niemowlęcia. Jeśli maluch karmiony był wyłącznie piersią do 6-7 miesiąca życia, czas wprowadzić do jego diety dodatkowe składniki. Jak wiadomo u większości dzieci prócz papek warzywnych, konieczne będzie wprowadzenie pokarmów, w których występuje magnez, czyli składnik, którego może brakować maluchom karmionym mlekiem matki. Zawierająca gluten kaszka manna musi być do diety wprowadzana stopniowo, początkowo nie powinno to być więcej niż pół łyżeczki na 100 ml posiłku, a porcja ta powinna być zwiększana stopniowo. Poza kaszką manną dziecko powinno dostawać też inne bogate w składniki mineralne kaszki i wtedy warto wybierać te bezglutenowe.
Po przyzwyczajeniu dziecka do kaszek, można zacząć stopniowo włączać do diety produkty zbożowe. W diecie może pojawić się kaszka pszenna, miękkie pieczywo i makaron. Pamiętać warto, że każdy z tych produktów musi być wprowadzany sam, zaś odstępy między kolejnymi nowymi daniami nie powinny być krótsze niż tydzień.

Uczulenie na gluten

Uczulenie na gluten mimo iż znacznie częściej związane jest z rozszerzaniem jadłospisu dziecka, może pojawić się również już u niemowlęcia karmionego wyłącznie piersią.
Ponieważ w kwestii glutenu nadal na forum medycznym toczą się spory, wypada wspomnieć, że część lekarzy uważa iż wprowadzenie antygenu pokarmowego może znacznie wpływać na rozwój tolerancji pokarmowej już w pierwszych miesiącach życia. Poprzez wcześniejsze podawanie pokarmów glutenowych, w organizmie dziecka wytwarzają się mechanizmy, zapobiegające alergiom w przyszłości. Taki sposób nazywany ekspozycją na gluten, sprawia, iż układ trawienny malucha stopniowo dostosowuje się do tego składnika, a to znacznie zmniejsza wystąpienie uczuleń w przyszłości.
Tylko regularne i pełne badanie mogą wykluczyć wystąpienie u dziecka celiakii, choroby prowadzącej do uszkodzenia błony śluzowej jelita. Wady w budowie komórek jelita odpowiedzialnych za wchłaniania pokarmów mogą być genetyczne, jednak bywa iż powoduje je niewłaściwe odżywianie właśnie w okresie niemowlęcym – stąd konieczność kontroli maluchów i układanie diety zgodnie w wytycznymi podawanymi przez pediatrę.

Gluten w diecie dziecka
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *