Karmienie piersią a odporność

Karmienie Piersią A OdpornośćFakt, że piersią ma istotny wpływ na zdrowie dziecka jest niepodważalny. Stwierdzenie to jest oczywiste, mimo to wiele z nas nie potrafi tego racjonalnie uzasadnić.

Karmienie piersią poza tworzeniem i podtrzymywaniem unikalnej więzi między mamą a dzieckiem, jest niezbędnym elementem kształtowania odporności malucha. Dopóki płód żyje w łonie matki wszystkie niezbędne składniki odżywcze oraz przeciwciała dostarczane są mu poprzez łożysko. Krążące w ciele noworodka przeciwciała są obecne w ciele malucha jeszcze na kilka tygodni po porodzie, jednak w końcu ulegają rozkładowi, a małemu organizmowi potrzebna jest kolejna porcja.

Mleko matki, mimo postępu medycyny i dopracowywanych latami receptur, nadal pozostaje najlepszym pokarmem dla dziecka. To właśnie dzięki niemu układ odpornościowy dziecka, który kształtuje się do 12 roku życia, będzie mógł chronić go przed pierwszymi dziecięcymi chorobami. Poza otrzymaniem z mlekiem matki przeciwciał odpowiedzialnych za ochronę przed chorobami, jakie przeszła matka, niemowlę dostaje też witaminy i składniki ożywcze, wzmacniające słabą jeszcze ogólną odporność.

Białko odpornościowe występujące w mleku matki, wbudowuje się w błonę śluzową jelit niemowlęcia i może skutecznie obniżyć szkodliwe działanie bakterii, toksyn i alergenów. Pokarm matki poniekąd „uczy” układ odpornościowy dziecka walki z bakteriami, z jakimi będzie miał do czynienia w przyszłości. Uzupełnieniem dla przeciwciał w mleku matki jest laktoferyna, endogenne białko globularne, posiadające właściwości przeciwbakteryjne. Laktoferyna stanowi składnik, który aktywizuje system immunologiczny do zwalczania infekcji.

Mleko matki w organizmie malucha

Ponieważ ciało noworodka dopiero przygotowuje się do wypracowania sprawnie działającego systemu odpornościowego, potrzebuje szczególnie delikatnych składników, by móc się bronić przed pierwszymi ewentualnymi infekcjami. Przewód pokarmowy noworodka nie posiada własnej flory bakteryjnej, jest jałowy i szczególnie wrażliwy na podrażnienia. Badania kliniczne potwierdzają, że karmienie piersią ma wpływ na zmniejszenie występowania chorób alergicznych, poprzez modulację systemu immunologicznego niemowlęcia.

Niezwykle istotnym następstwem piersią jest zmniejszenie ryzyka występowania chorób cywilizacyjnych. Ponieważ rozwijający się w łonie matki mały organizm doznaje swego rodzaju szoku, kiedy pozostawiony zostaje samemu sobie, karmienie pełni rolę uzupełnienia dotychczasowej „współpracy” pomiędzy chroniącym dziecko organizmem matki a organizmem dziecka.

Badania dotyczące wpływu mleka matki na organizm dziecka prowadzone są nie tylko przez niezależne instytuty badawcze, ale również przez producentów mlek początkowych. Uwaga tych drugich zwrócona jest głównie w kierunku ciągłego uzupełniania mlek początkowych, mają one być możliwie jak najbardziej podobne do mleka matki. Naturalnie nie sposób opracować receptur idealnie odpowiadających mleku matki, ale dzisiejsza nauka potrafi niemal w 80-85 proc. odtworzyć jego skład. Jest to szczególnie istotne w przypadku dzieci, które nie mogą być karmione przez biologiczną matkę. Jednak żadne z mlek produkowanych sztucznie nie może równać się z naturalnym pokarmem. Przede wszystkim dlatego, że ilość poszczególnych składników w mleku matki jest zmienna.

Jak potwierdzają badania kliniczne, dzieciom karmionym piersią nie zagrażają infekcje przewodu pokarmowego, dróg oddechowych i moczowych. Karmione naturalnie maluchy mają też znacznie mniejsze szanse na zapalenia uszu i migdałków oraz cukrzycę. Jednak następstwa karmienia mlekiem matki nie kończą się w okresie niemowlęcym, dzięki mleku matki dziecko do 15 roku życia ma aż o połowę mniejsze ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Co więcej dobroczynne działanie mleka matki widoczne jest nawet w organizmie dorosłego człowieka. Brzmi to nieco nieprawdopodobnie, ale potwierdzono, że osoby dorosłe, które w dzieciństwie przez długi czas karmione były piersią mają znacznie obniżone ryzyko zachorowań na:

  • Karmienie Piersią A Odpornośćotyłość,
  • Karmienie Piersią A Odpornośćnadciśnienie,
  • Karmienie Piersią A Odpornośćstwardnienie rozsiane,
  • Karmienie Piersią A Odpornośćróżnego rodzaju choroby cywilizacyjne.

Co ciekawe na właściwości odpornościowe mleka matki kluczowego wpływu nie ma pokarm, jaki ona spożywa. Nawet matki cierpiące niedożywienie w krajach Trzeciego Świata wytwarzają pokarm o właściwościach odpornościowych i gwarantują swoim dzieciom odpowiednią ochronę układu pokarmowego i wypracowanie porównywalnego z dzieckiem karmionym przez kobiety dbające o dietę układu immunologicznego.

Mimo iż wiele matek ma dylemat dotyczący długiego karmienia pociechy, warto zauważyć, że długie karmienie piersią jest skorelowane z osiąganiem przez dziecko lepszych wyników w nauce oraz wysokiego poziomu inteligencji.

Karmienie piersią a odporność
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *