Mleka początkowe dla alergików

Medycyna i nauka doskonale radzą sobie z eliminowaniem objawów oraz leczeniem coraz większej ilości chorób. Rozwój tych dziedzin idzie w parze z rozwojem cywilizacyjnym. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie łączyło się to z powiększeniem ilości chorób i alergii.

Mleka Początkowe Dla Alergików

Jeszcze niedawno liczba niemowląt dotkniętych alergią była o kilkanaście procent niższa, dziś niestety małych alergików jest coraz więcej. Alergie mogą być spowodowane przez różne czynniki, jednak najtrudniejsze do kontrolowania są te pojawiające się w pierwszych latach rozwoju malucha. Dzieje się tak ponieważ w pierwszych miesiącach życia dziecka alergię można pomylić z chorobą lub przejściowym uczuleniem. Szczególną uwagę na swoje maluchy pod kątem objawów alergii powinni zwrócić rodzice, którzy sami są alergikami, przypadłość tę bowiem się dziedziczy. Każde dziecko jest potencjalnie narażone na alergię, jednak ryzyko znacznie wzrasta, jeśli jedno z rodziców jest alergikiem i sięga do około 60-70 procent, jeśli oboje rodziców są alergikami.

Rozpoznanie alergii

W przypadku podejrzeń o alergię, należy od razu udać się do lekarza, im prędzej dowiemy się czy dziecko ma alergię, tym szybciej, będziemy mogli dostosować swoją (jeśli karmimy) i dziecka dietę, do danej alergii.

Jeśli u dziecka lekarz wykryje alergię, a karmimy piersią, należy dokładnie zorientować się jakie elementy diety matki, powinny zostać wyeliminowane, a jakich należy spożywać więcej. W przypadku naturalnego , lekarz może zalecić nie dziecka mlekiem modyfikowanym. Jeżeli maluch może być dokarmiany posiłkami niemlecznymi, powinny one być wprowadzone do diety bardzo ostrożnie, przy czym niezwykle istotne jest baczne obserwowanie organizmu dziecka. Każda niepokojąca plamka, krostka czy zaczerwienienie może potencjalnie stanowić sygnał od organizmu.

Wiele matek ma problem z właściwym określeniem ilości mleka i jego produktów w swojej diecie. Mleko jest bogatym źródłem wapnia, bardzo ciężko jest mleczną dawkę wapnia zastąpić produktem niemlecznym, więc kobiety karmiące powinny je pić, jeśli lekarz zdecydowanie nie zaleci odstawienia. Niestety młode mamy popadają też w swego rodzaju skrajność w drugim kierunku. Mianowicie, wiele mam przekonanych jest, że wytworzenie w ich organizmie pokarmu dla niemowlęcia, wymaga koniecznie dużych dawek spożywanego mleka krowiego. Jednak spożywając za dużą ilość nabiału, można łatwo narazić swojego malucha na nietolerancję pokarmową, więc lepiej konsultować ilość spożywanego mleka i produktów mlecznych z lekarzem.

Pierwszym objawem alergii u dziecka mogą być nieprawidłowości trawienne. Pojawiające się biegunki, kolki, ulewanie czy wymioty są znakiem, że czas udać się do lekarza. Niewykluczone, że alergię zwiastują też zmiany skórne, jednak ten objaw może być złudny, gdyż krostki czy zaczerwienienia mogą być po prostu reakcją uczuleniową skóry na kosmetyk pielęgnacyjny lub środek, który użyty został do prania ubranek.

Preparaty antyalergiczne

Pierwsze co powinien zalecić lekarz w przypadku alergii to karmienie piersią. Zdarza się jednak, że niemowlę jest karmione sztucznie, ale cierpi na alergię. W tym przypadku lekarz pediatra powinien zapoznać matkę z ofertą mlek początkowych hipoalergicznych. Takich produktów jest na rynku wiele, wbrew pozorom nie różnią się one znacznie jeśli chodzi o skład. Wszystkie dopuszczone do sprzedaży preparaty są zupełnie bezpieczne, a używanie jednego z szerokiego wachlarza mlek zależy w dużej mierze od rekomendacji pediatry.

Skład mleka hipoalergicznego konstruowany jest tak, że modyfikuje się występujące w nim cząsteczki białka. Mleka takie dostępne są zarówno dla noworodków jak i dla niemowląt. Preparaty początkowe podzielić można na te, które stosuje się u dzieci zagrożonych alergią – dostępne są one bez recepty i dla dzieci, u których alergia została bezsprzecznie stwierdzona – wtedy przepisać mleko może wyłącznie lekarz. Te pierwsze przeznaczone są zwykle dla niemowląt z lekkimi problemami trawiennymi i kolką lub ulewaniami. Mleka dla dzieci, u których stwierdzono alergię cechują się znacznym stopniem hydrolizy białka. Hydroliza białka, czyli dzielenie go na mikroskopijne cząsteczki konieczna jest, by pozbawić białko właściwości alergizujących. Wiele dzieci, które przed wykryciem alergii piło normalne mleka, te o znacznej ilości zhydrolizowanego białka mogą im nie smakować. Dla dzieci, które mają bardzo zaawansowaną alergię niezbędne są mieszanki elementarne, których przepisanie wymaga dodatkowej konsultacji z lekarzem.

Należy pamiętać, że także starsze dzieci są narażone na pojawianie się alergii. Ryzyko alergii będzie się zwiększać w okresie, kiedy rozszerzamy dietę maleństwa, czyli około czwartego miesiąca życia.

Mleka początkowe dla alergików
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *